Na rekonštrukciu siedmich ZŠ využije mesto peniaze z eurofondov

27.09.2009 Prešov

Prešov 27. septembra (TASR) – Rekonštrukciu a modernizáciu siedmich základných škôl v Prešove bude mesto financovať z európskych zdrojov.
Prednosta mestského úradu Jozef Višňovský konštatoval, že na realizáciu týchto projektov získali 11,51 milióna eur (346,75 milióna Sk) nenávratných finančných prostriedkov, pričom päť percent nákladov uhradí radnica zo svojho rozpočtu v rámci spoluúčasti.
Višňovský dodal, že už v auguste sa začali stavebné práce na objektoch ZŠ Kúpeľná. Po podpísaní schvaľovacích dokumentov sa s prípravami začne aj v ZŠ Šrobárovej a Československej armády. V týchto školách sa bude realizovať výmena okien, podlahových krytín, zateplenie obvodových múrov a prostriedky využijú aj na vybavenie špecializovaných učební. Podľa prednostu Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR schválilo aj ďalšie štyri žiadosti o poskytnutie dotácie pre ZŠ Lesnícka, Prostějovská, Májové námestie a Šrobárova.
\"Získavanie peňazí z eufondov na takéto náročné investície, je najlepším spôsobom ako sa vyrovnať s nepriaznivými dopadmi súčasnej krízy na hospodárenie mesta, \" povedal primátor Prešova Pavel Hagyari. Zároveň uviedol, že radnica sa intenzívne pripravuje aj na nové výzvy.
Koncom augusta podali projekt na plynofikáciu autobusov mestskej hromadnej dopravy. Náklady na realizáciu tohto zámeru sa pohybujú vo výške viac ako 6,5 milióna eur (195,82 milióna eur) a v prípade jeho schválenia by peniaze použili na zakúpenie 19 nových autobusov na plynový pohon.
Ďalším projektom za viac ako 3,3 milióna eur (99,42 milióna Sk) je výstavba Mestečka seniorov na Cemjate. Vyhlásenie výzvy na takýto typ programov očakáva mesto už na budúci mesiac. Okrem toho samospráva pracuje na príprave zámeru za približne 2,9 milióna eur (87,37 milióna Sk), ktorý sa týka internetizácie a elektronizácia mestského úradu.
Vo vysokom štádiu pripravenosti sú podľa primátora aj viaceré projekty súvisiace s rekonštrukciu kultúrnych a historických pamiatok. Ide napríklad o prestavbu Caraffovej väznice a opravu hradobného múru pri Záhrade umenia.
 

Vyberte región